Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Ασκήσεις μέχρι και την Παρασκευή 15 Μαΐου


1.     Κάνε την άσκηση   Η ορθογραφία των πιο συχνών λέξεων 4. που έχει αναρτηθεί στην κυψέλη της e –me  ή  στο ιστολόγιο της Ε΄τάξης (https://neoalfavitario.blogspot.com/ 

2. Κάνε την άσκηση    των ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (   ΚΛΙΜΑΚΑ  )  που έχει αναρτηθεί στην κυψέλη της e –me  ή  στο ιστολόγιο της Ε΄τάξης (https://neoalfavitario.blogspot.com/ 

3.    Διάβασε και μάθε το κείμενο τα  1204 μ.Χ. που έχει αναρτηθεί στην κυψέλη της e –me  ή  στο ιστολόγιο της Ε΄τάξης (https://neoalfavitario.blogspot.com/ , καθώς και τα κείμενα που υπάρχουν στις σελίδες 91-92 στο βιβλίο της Ιστορίας ( Κεφάλαιο 30α ) και συμπλήρωσε τα κενά στην άσκηση που ακολουθεί.

 

 1204 μ.Χ.

Η τέταρτη σταυροφορία και η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους

Oι Σελτζούκοι  κατέλαβαν και τα Ιεροσόλυμα. Oι χριστιανοί προσκυνητές δεν μπορούσαν να επισκέπτονται ακίνδυνα τους Άγιους Τόπους.

 O αυτοκράτορας  Αλέξιος Α´, ο Κομνηνός , παρά το σχίσμα του 1054, ζήτησε βοήθεια από τον  Πάπα  της Ρώμης.

Οι  Καθολικοί   άρχοντες (όσοι υποστήριζαν τον Πάπα) αντί να στείλουν βοήθεια στους βυζαντινούς,  οργάνωσαν  μόνοι τους τέσσερις εκστρατείες που τις ονόμασαν  σταυροφορίες .

Στην τέταρτη σταυροφορία, οι σταυροφόροι συγκεντρώθηκαν στη Βενετία, με σκοπό να κατευθυνθούν στα Ιεροσόλυμα. Οι Βενετοί διέθεσαν τα καράβια τους μαζί με τα πληρώματά τους. Ως αντάλλαγμα θα έπαιρναν τα μισά από τα εδάφη και τα λάφυρα που θα κατακτούσαν.

Ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου  Αλέξιος Άγγελος  ζήτησε τη βοήθειά των σταυροφόρων για να ξαναπάρει τον θρόνο, τάζοντάς τους πολλά χρήματα.

Οι Βενετοί δέχτηκαν και οδήγησαν τους σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη.

Η Πόλη   έπεσε στα χέρια των σταυροφόρων. Επί τρεις ημέρες οι κατακτητές λεηλατούσαν, κατέστρεφαν και έκαιγαν την ανυπεράσπιστη Πόλη. Δε σεβάστηκαν ούτε τα ιερά μνημεία, ούτε την Αγία  Σοφία που  απογύμνωσαν από τα ιερά της σκεύη.